5.2.16

Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από το φακό γερμανών στρατιωτώνΗ Θεσσαλονίκη της Κατοχής μέσα από το φακό γερμανών στρατιωτώνΈκθεση στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Θεσσαλονίκη
Φωτογραφίες γερμανών στρατιωτών που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής παρουσιάζονται σε περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στο Περιθώριο του πολέμου: Η Θεσσαλονίκη της Κατοχής (1941-1944) μέσα από τη φωτογραφική συλλογή Βύρωνα Μήτου».

Η συλλογή Βύρωνα Μήτου αποτελείται από φωτογραφίες που είχαν αρχικά συλλεγεί από ανώνυμο γερμανό στρατιώτη. Ο συλλέκτης Βύρων Μήτος στη συνέχεια αγόρασε το τμήμα της συλλογής που αφορούσε την Ελλάδα.


Στόχος της έκθεσης είναι να αποκαλύψει τη δύναμη της προπαγάνδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στην επίσημη και στην ερασιτεχνική φωτογραφική παραγωγή του Τρίτου Ράιχ και να ρίξει φως στις άγνωστες όψεις της ιστορίας της πόλης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπες φωτογραφίες και φιλμ, αναπαραγωγές και ψηφιακές προβολές, αξιοποιώντας φωτογραφίες που μέχρι πρότινος είχαν εξοβελιστεί ως ιστορικά τεκμήρια, τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφουν το «βλέμμα του κατακτητή», όσο και εξαιτίας του ερασιτεχνικού και κατ’ επέκταση «περιθωριακού» χαρακτήρα τους.

Την έκθεση συνοδεύει σύντομος κατάλογος, ο οποίος θα εκδοθεί με την ευγενική χορηγία του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη (Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον) και την υποστήριξη του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού».

Παράλληλα, θα διοργανωθεί στις 8 Απριλίου 2016 διεθνής ημερίδα, η οποία θα διερευνήσει πτυχές της φωτογραφικής παραγωγής στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως  τις 6 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια θα πλαισιωθούν μουσικά από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης: Νόννα Κυριαζοπούλου (σοπράνο), Αλεξάνδρα Μελαχροινού (σοπράνο) και Ιωάννα Ευαγ. Πολυζωίδου (πιάνο).
Newsroom ΔΟΛ
****************************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου