Powered By Blogger

2.9.18

Σπυρίδων, ο Ασυμβίβαστος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής







Μέσα σε τρία χρόνια τα πάντα ανετράπησαν. Οι συγκρούσεις του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος με ομογενείς ήταν καθημερινές. Φρόντιζαν άλλωστε γι΄αυτό αυτοί που ροκάνιζαν τον θρόνο του. 
Ο Σπυρίδων προσπάθησε να αναδιοργανώσει τα σχολεία, όμως ποτέ δεν ολοκλήρωσε το έργο του γιατί δεν πρόλαβε.
Δεν κατάφερε να ξεπεράσει τους σκοπέλους που πάντα αντιμετώπιζαν οι προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Αμερικής. Κσι στην περίπτωσή του ήταν πολλοί. Και μάλιστα ο δημοφιλής προκάτοχός του Ιάκωβος ήταν ακόμη παρών .
Παραιτήθηκε στα μέσα Αυγούστου και μετά από έντονο παρασκήνιο. Η Σύνοδος του οικουμενικού θρόνου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Χαλδίας, μιας πάλαι ποτέ ιστορικής Μητρόπολης στον Πόντο, που ποτέ δεν αποδέχθηκε.
Το παιχνίδι της έξωσης του Σπυρίδωνος μετά από μια θυελλώδη τριετία διαπλέχθηκε σε πολλά επίπεδα σχέσεων της Εκκλησίας της Αμερικής, τραυματίζοντας την ίδια την οντότητα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμό. Παιχνίδια εξουσίας, πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικά συμφέροντα και εκδικητικές τάσεις, συνέθεσαν τον ιστό της ίντριγκας που διέσυρε τον αρχιεπίσκοπο και τον άνθρωπο Σπυρίδωνα. Όταν εκείνος, τον Αύγουστο του 1999 αποχώρησε μονάχος από τη σκηνή με ασυνήθη αξιοπρέπεια, άφηνε πίσω του για πάντα το παρακμιακό τοπίο της Αρχιεπισκοπής..."
Ως διάδοχό του το Οικουμενικό Πατριαρχείο επέλεξε τον Βρεσθένης Δημήτριο (η φαναριώτικη πολιτική των τιτουλαρίων)…

ΠΗΓΗ: http://www.exapsalmos.gr/2017/12/17/apo-ton-athinagora-ston-michail-apo-ton-michail-ston-iakovo-apo-ton-iakovo-ston-spyridona-ke-ston-dimitrio-ke-meta-ton-dimitrio-pou/

2 σχόλια:

  1. Η εκλογή του κ. Σπυρίδωνα έγινε παρά την αντίθετη άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θεωρούσε από τότε τον Βρεσθένης Δημήτριο Τρακατέλλη ως τον πλέον ενδεδειγμένο για Αμερικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παραιτήθηκε στα μέσα Αυγούστου και μετά από έντονο παρασκήνιο. Η Σύνοδος του οικουμενικού θρόνου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Χαλδίας, μιας πάλαι ποτέ ιστορικής Μητρόπολης στον Πόντο, που ποτέ δεν αποδέχθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή